עו“ד מושבים מעניק סיוע במגוון נושאים משפטיים הקשורים למושבים. זהו תחום שבו עשויות להתעורר סוגיות משפטיות רבות, והן נוגעות לתחומים שונים של חקיקה וגם רשויות שונות. למשל עו“ד מושבים עשוי להתעסק בסוגיות הקשורות לחוק הירושה, חוק המתנה, חוק המקרקעין, חוק החוזים, חוק האגודות השיתופיות ועוד. ומבחינת הרשויות ישנה התנהלות מול אגודות שיתופיות, רשות מקרקעי ישראל (רמ“י), הסוכנות היהודית, משרדי ממשלה ועוד גופים שונים.
מבחינת הסוגיות המשפטיות עורכי הדין מעניקים סיוע בנושאים הקשורים לירושה של נחלות קרקעות, פיצול נחלות במושבים, מינוי בן ממשיך, בנייה ללא היתר, שימוש חורג בקרקע, תכנוני מס ועוד.
רמ“י
הרבה מהעבודה של עורך דין מקרקעין היא מול רשות מקרקעי ישראל או קשורה בצורה זו או אחרת לחקיקה ותקנות הנוגעות לרשות מקרקעי ישראל. הרשות הוקמה בשנת 2013 מתוך מטרה לנהל את קרקעות הלאום בישראל, היא המשך ישיר של מנהל מקרקעי ישראל שניהל את קרקעות המדינה עד להקמת הרשות.
מטרות הרשות הן לנהל את משאבי הקרקע של מדינת ישראל על מנת לענות אל אתגרי הפיתוח הלאומי ולהבטיח את טובת הציבור, הסביבה והדורות הבאים. כמו גם קידום תחרות בשוק המקרקעין ומניעת ריכוזיות בתחום.
בהקשר של המושבים, רוב הנחלות החקלאיות נמצאות בבעלות רמ“י, כאשר המתיישבים המתפעלים את היחידות החקלאיות הם במעמד של חוכר. ומסיבה זו פעולות שונות הקשורות לנחלה הקרקעית, כמו מינוי בן ממשיך או פיצול נחלות קשורות באופן ישיר לרשות מקרקעי ישראל.
עוד מושבים
להלן כמה דוגמאות לסוגיות בהן כדאי לפנות אל עו“ד מושבים:
תכנון מס בעת מכירת נחלה – בעת מכירת נחלה חקלאית ישנם מסים ותשלומים שונים: דמי הסכמה, מס שבח, מע“מ על רכיב השטח החקלאי של המשק וחובות שונים לסוכנות היהודית, לאגודה השיתופית ולמועצה האזורית. שיעור המס עלול להגיע לכ 45% משווי העסקה. ולכן רבים מעדיפים לפנות אל עורך דין מקרקעין לצורך תכנון מס מטיבי. ניתן לבצע הליכים שונים המאפשרים לבצע את העסקה בצורה משתלמת יותר.
הסדרת שימוש חורג – מטרת הנחלה החקלאית היא לספק מגורים לבעל הנחלה ולצורך פעילות חקלאית. אך כולנו מבינים שלא קל להתפרנס מחקלאות בישראל של היום, ולכן במושבים רבים אנו רואים פעילויות כלכליות שונות כמו השכרת מחסנים, השכרת יחידות דיור וצימרים ועוד שימושים שונים הנחשבים לשימוש חורג. דבר החושף אתכם לתביעות של רמ“י ומשרד החקלאות, ועוד סנקציות שונות כנגד האגודה השיתופית. במידה ונעשה שימוש חורג וקיבלתם מכתב התרעה, אין להתעלם ממנו. חשוב לפנות אל עורך דין מושבים על מנת לבחון את האפשרויות להסדרת השימוש החורג.
רכישת משק חקלאי – ישנם אנשים החולמים על רכישת משק חקלאי, וכאן חשוב להגיד כי כל כללי המשחק שונים. כלומר הדבר אינו דומה לרכישת קרקע פרטית או קניית דירה מקבלן. ישנם נהלים שונים, חקיקה שונה וגם דברים אחרים שצריך לבדוק. אם זה הכיוון שלכם, אל תסתפקו בכל עורך דין נדל“ן, חפשו אחר עורך דין בעל היכרות עם הנושא הספציפי.
העברה בין דורית – בניגוד לקרקע פרטית אותה ניתן לצוות לפי רצונכם, בנחלות קרקעיות ישנן מגבלות שונות. ניתן להוריש את הנחלה רק ליורש אחד. אך יש לבחון את דרכי הפעולה בהתאם לסוג ההסדר שיש לכם (הסדר דו צדדי או הסדר משולש), ולראות האם לעשות זאת במסגרת צוואה או באמצעות מינוי בן ממשיך. כמובן שישנם גם שיקולים משפחתיים מכיוון שאינכם רוצים להפלות בין הילדים, ולכן חשוב לפנות לייעוץ משפטי.
היוון נחלות קרקעיות – על פי החלטה 1553, ניתן לבצע היוון של נחלות קרקעיות. הסדר זה מאפשר לקבל את כל זכויות הבנייה למגורים (הקיימות והעתידיות) על חלקת המגורים. ובכך בעצם מתנתק מרשות מקרקעי ישראל ואינו תלוי בהחלטותיה. דבר המאפשר לו אפילו למכור את חלקת המגורים ללא צורך בתשלום דמי הסכמה.
אלו הן רק כמה דוגמאות למגוון המקרים המשפטיים בהם מטפל עו“ד מושבים. וכמובן שבתוך כל אחת מהן ישנם מקרים שונים ואינספור דקויות משפטיות. לכן תמיד חשוב לעבוד עם עורך דין מנוסה המתמחה בתחום הספציפי הזה.
עו“ד מושבים
מתמודדים עם סוגיות משפטיות מורכבות הקשורות לנחלות חקלאיות ואגודות שיתופיות? זקוקים לעזרה משפטית בהתנהלות מול רשות מקרקעי ישראל? עוד מושבים מישאל גאון מביא איתו ניסיון של שנים בכל סוגיות המקרקעין, ובכללן גם סוגיות של נחלות חקלאיות. אצלנו תוכלו לקבל ייעוץ לפני ביצוע כל פעולה, על מנת לקבל את ההחלטה האופטימלית.
שמרו על קשר גם באמצעות הפייסבוק.